Araştıma sorusu nedir nasıl yazılmalıdır?

Her araştırma bir sorudan çıkar denir. Araştırmanın gerçek bir merak durumunu yansıtması ve gerçek dünyada var olan bir soruna yönelik olması beklenir. Gerçek merak durumundan kastedilen, araştırmacıyı “bunu araştırmalıyım” düşüncesine sürükleyen şeyin tamamen araştırmacının kafasında şekillenen, araştırmacı tarafından hissedilen bir durum olmasıdır. Çoğu kez yaşandığı gibi danışmanlar tarafından belirlenen, araştırmacının kendisinin içtenlikle bir problem olarak algılamadığı durumların araştırılması daha baştan gerçek bir araştırma olmayacaktır.

Genel olarak araştırmaya sürükleyen araştırma soruları, Bu nedir? Aralarındaki fark nedir? Bunun Sebebi/etkisi nedir? şekinde 3 temel soruya cevap arayan sorular olarak düşünülebilir. Çalışanların internete yönelik tutumlarını araştıran bir araştırmada bir durumun ortaya koyulması itibariyle Bu nedir? sorusuna cevap aranırken alt, orta ve üst sosyoekonomik düzeyden çocukların hiperaktivite düzeyleri arasındaki muhtemel farkı araştıran bir araştırmada ise Aralarındaki fark nedir? sorusuna cevap aranmaktadır. http://istatistik.gen.tr Pek çok değişken (cinsiyet, yaş, zeka, sed vs..) bakımından aralarında fark olmayan iki gruptan birisine stresle başa çıkma eğitimi veren araştırmacının, eğitiminin bu gruplar arasında stresle başa çıkma bakımından fark yaratıp yaratmadığını araştırması Etkisi nedir? sorusuna cevap aramaktadır. Bazı durumlarda bu türden benzer gruplar oluşturularak gruplardan birisinde, bir durumu ortaya çıkardığı düşünülen belirli değişkenler serbest bırakılarak ortaya çıkan durumun o değişkenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılır. Her işçinin aynı işi yaptığı bir fabrikada, tesadüfi olarak ikiye ayrılan işçilerden bir gruba çalışma aralarını kendisinin belirlemesi hakkı verilmesinin iş performansı üzerindeki değişimini araştıran araştırmacı Etkisi nedir? sorusuna cevap aramaktadır.

Bazı durumlarda araştırma sorusu doğrudan dile getirilemeyen türden olabilir. Bu tür durumlar bir ölçeğin geliştirilmesi ya da uyarlanması gibi durumlar olabilir. Bazı durumlarda ise genel araştırma sorusunun altında alt sorular bulunabilir. Altta örnek araştırma sorusu 1 incelenecek olursa alt sorular görülebilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.